Herman den Blijker; uit: “Vlees”
Ingrediënten
- 500 gram dikke lende
- zout en zwarte peper uit de molen
- 250 gram boter
- arachideolie
- 150 gram kastanje champignons, in kwarten gesneden
- 1 sjalot, fijn gesneden
- 1 teen knoflook, fijn gesneden
- 250 ml runderbouillon, heet
- 4 dunne plakken zuurdesembrood
- 1/4 bos platte peterselie, fijngehakt
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180C
- Wrijf het vlees in met zout en zwarte peper
- Verhit de boter met wat olie in een braadpan en zet het vlees rondom aan
- Leg het vlees in een ovenschaal en zet in de oven. Bedruip het regelmatig met het braadvocht.
- Het vlees is gaar bij een kerntemperatuur van 50C. Laat het dan afkoelen en opstijven.
- Verhit in de koekenpan een scheutje olie en bak de champignons goudbruin. Voeg de sjalot en knoflook toe.
- Blus af met hete runderbouillon en laat op middelhoog vuur inkoken totdat een dikke jus ontstaat. Draai het vuur laag.
- Snijd het vlees in plakken en leg deze in de jus.
- Beleg het brood met het vlees en garneer met de peterselie.